Sunday, 29 March 2009

Pengapit

Sabtu lepas, dalam ulung kalinya dalam sejarah hidup aku selama 29 tahun ni, aku menjadi pengapit. Pengapit?? Hohoho yea.. Pengapit kepada pengantin sepupu aku si Da di Seremban. Kebetulan pengapit sepupu aku, tak turun kenduri di Seremban ni, so last minute Da mencari orang untuk menggantikannya. Kebetulan juga aku akan pergi ke kenduri dia, jadi dia pilih aku untuk jadi pengapit dia.. dengan harapan aku akan dapat ambil berkat untuk jadi pengantin berikutnya.. hohoho ni la apa yg orang tua2 cakap. Aku takde la nak percaya sangat.. sebab adik aku si Bob tu berapa kali jadi pengapit, tak juga naik pelamin.. haha

Tapi gara2 tu, aku memang kelam kabut la mencari baju yang sesuai nak jadi pengapit ni. Haha gabra gak aku dibuatnya, mana taknya aku mana ada pengalaman jadi pengapit nie, kena buat apa pun aku tak tau.. Plus sepupu aku ni bagi short notice one day earlier sebelum hari wedding.. End up aku pakai baju kebaya moden yang aku baru beli tu tapi kain takde la pula sebabnya aku beli baju nya sahaja.. hehe puas aku geledah bilik persalinan aku untuk match kan dengan baju kebaya putih moden tu. Sekali baru teringat kain batik yang bakal adik ipar aku bagi sebelum ni. Dan aku rasa tu la, yang paling sesuai untuk dipakai bersama.. Haha tapi masalahnya kain batik tu belum dijahit. Jumaat tu, terpaksa aku pi kedai Kak Sal minta jasa baik dia jahitkan dan petang tu aku nak ambil sudah.. Alhamdulillah sempat siap. Tapi yang kelakarnya, aku terlupa pasal tudung pula. Adei.. tiada pula tudung yang sesuai.. hehe end up, aku pakai je la dengan tudung putih..
Tugas pengapit ni hanya pastikan si pengantin sentiasa cun dan anggun. Pastikan make up dia sentiasa cantik. Lap peluh dia. Kipas dia untuk pastikan dia tak panas. Payungkan dia masa panas. hihi takdela susah sangat.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.. fuh serious takdela best sgt jadi pengapit nie. Penat dan berpeluh juga. Haha cuma mungkin yang bestnya sebab dapat tumpang glamour je la. Tapi rasanya macam takdela juga.. hehe..

Nak tau sama ada betul ke tak apa yang orang tua2 cakap tu.. mari kita lihat sama ada lepas ni aku naik pelamin ke tak? Hahaha whereby I doubt it.

No comments: